Warmtepomp kopen: Waar moet je op letten?

2019 zou het jaar moeten worden van de échte start van de energietransitie. Energie uit fossiele bronnen gaat vervangen worden door energie uit hernieuwbare bronnen. Dat moet ook wel, willen we over dertig jaar een energieneutraal Nederland hebben. Als particulier kun je je bijdrage leveren door minder energie te verbruiken en door je woning energieneutraal te maken. Een warmtepomp kopen is daarbij een logische keuze.

Een grote stap richting energieneutraal wonen is het vervangen van je gasgestookte cv-ketel door een warmtepomp. In 2019 zal daarom naar verwachting de verkoop van warmtepompen flink toenemen. Een warmtepomp kopen is een flinke investering, maar als je woning er geschikt voor is verdien je je geld zeker terug. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je een warmtepomp wilt gaan kopen. De volgende vragen worden beantwoord:

– Is je woning geschikt voor een warmtepomp?
– Welke soorten warmtepompen zijn er?
– Wat kost een warmtepomp en zijn er subsidieregelingen?
– Waar moet je nog meer op letten?

Is je woning geschikt voor een warmtepomp?
Voordat je überhaupt op zoek gaat naar een geschikte warmtepomp moet je eerst kijken of je woning er wel voor geschikt is. Twee zaken zijn daarbij heel belangrijk: je woning moet goed geïsoleerd zijn en je verwarming moet geschikt zijn om op een lage temperatuur (tot 50 graden) te functioneren. Globaal zou je kunnen zeggen dat een woning die gebouwd is na 1975 geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp, of in ieder geval met een beperkte investering daarvoor geschikt te maken is. Oudere woningen kunnen ook wel geschikt gemaakt worden, maar daar zijn dan meestal grote investeringen en ingrijpende maatregelen voor nodig, die een nadelige invloed hebben op de terugverdientijd.

You Might Also Like

Back to top